بنا بر تعریف سازمان بهداشت جهانی، سلامت عمومی/ به زیستن ( Well being ) که جزء مهمی از حقوق بشر محسوب می شود، شامل "سلامت کامل جسمی، روانی و اجتماعی است و فقط فقدان بیماری یا معلولیت نیست".
سلامت روان در هر مرحله از زندگی (دوران کودکی تا سالمندی و پایان عمر) از اهمیت خاصی برخوردار است. سلامت روان شامل رفاه عاطفی، روانی و اجتماعی فرد می شود که می تواند با نحوه تفکر، احساس و رفتار و عملکرد فرد و در نتیجه کیفیت زندگی وی، رابطه متقابل داشته باشد.
واحد روانشناسی که وظیفه بهبود و ارتقاء بهداشت روان مراجعین را بر عهده دارد، در برگیرنده پست هایی است که متصدیان آن ها، تحت نظارت کلی به ارائه خدمات مشاوره و روانشناختی در گروه های هدف، پرداخته و مراقبت از مراجعین جهت رفع مشکلات روانشناختی، یادگیری، ادراکی، رفتاری، احساسی با انجام مصاحبه بالینی، اجرای آزمون های روانشناختی و مداخلات درمانی مناسب فردی و گروهی (با حفظ رازداری بر اساس سوگندنامه شغلی و اخلاقی) و همچنین به مشارکت و اجرای برنامه های آموزشی و پژوهشی با هدف ارتقاء سلامت در گروه هدف و جامعه می پردازد.
نمونه شرح وظایف و مسئولیت های در حال انجام:
- برنامه ریزی بر اساس سطوح سه گانه پیشگیری در راستای ارتقاء سلامت روان گروه هدف
- مصاحبه، ارزیابی، تشخیص و انجام مداخلات درمانی مناسب ویژه مراجعین
- پایش سلامت روان (کادر محترم بیمارستان و دستیاران بزرگوار) همچنین مطالعه و بررسی نوع و شدت شیوع بیماری های اعصاب و روان
- برنامه ریزی و اجرای دوره های آموزشی و بازآموزی ها ویژه کادر محترم بیمارستان و دستیاران بزرگوار
- انجام آزمون های روانشناختی از قبیل آزمون های شخصیت (MMPI-2)، آزمون های خودشناسی، آزمون های ارزیابی شدت افسردگی، اضطراب و ...، تست های ارزیابی کارکردهای اجرایی مغز مانند حافظه، تمرکز و ...،
- ویزیت دوره ای بیماران بستری در بخش های مختلف بیمارستان پس از ارجاع از سوی پزشک معالج، روانپزشک، سوپروایزر بخش و ...
- شرکت فعالانه در دوره های آموزشی و مهارتی در راستای ارتقاء توانمندی های شغلی و تخصصی بر اساس علوم نو در روانشناسی
- اجرا و مشارکت در تحقیقات کاربردی و مطالعات علمی در عرصه نظام سلامت